Használati útmutató - karkötők, nyakláncok

– Ne viselje az ékszert olyan jellegű tevékenységnél, ahol az ékszer sérülhet, beakadhat valamibe, megnyomódhat, dörzsölődhet, mint például munka, házi munka, sportolás, mosogatás, stb.
– Ügyeljen arra, hogy öltözködés közben ne viseljen ékszert, mert beleakadhat a ruhába, elszakadhat, köves ékszereknél a kőfoglalat megnyílhat ami kövek kiesését eredményezi.
– Közvetlenül illatszert, krémet (parfümöt, dezodort, hajlakkot, napozót, testápolót, stb.) ne kenjen, permetezzen az ékszerre, mert mattulást, maródást okozhat a felületén.
– Ne aludjon az ékszerben, mert alvás közben eldeformálódhat, megnyomódhat vagy elszakadhat. Különös tekintettel az üreges ékszerekre, amelyek hamar sérülnek.
– Figyeljen arra, hogy ne ejtse le és ne üsse semmihez az ékszert, mert sérülések keletkezhetnek rajta, illetve a kő kiesését idézheti elő a köves ékszereknél.
– Az ékszert tartsa távol a gyógyvízektől, strandoktól, uszodáktól, mert erős elszíneződést és az ékszer fényének elvesztését okozhatják.
– Fürdés, tusolás ideje alatt ne viseljünk semmilyen ékszert.
– Ékszerünket óvjuk az, erős fény és hőhatástól, mert az ékszer, kövek elszíneződését okozhatja.
– A vegyszerek károsíthatják az ékszert, mattulást, maródást okozhatnak a felületén, ezért mindig vegye le az ékszert amikor háztartási vegyi anyagokkal, szerekkel kerül kapcsolatba.
– Óvja az ékszert a mechanikai hatásoktól erős nyomás, feszítés és ütésektől, mert ezek a hatások eldeformálják az ékszert. Különös tekintettel a köves ékszerekre, amelynél már kis mértékű alakváltozás is a kövek kiesését okozhatja.

Tisztítás

– Ajánljuk, hogy időnként törölje át az ékszert egy puha száraz nem karcoló textil kendővel, hogy eltávolítsa a szennyeződést, izzadságot, zsírt.
– Az ékszer tisztításához és eredeti fénye visszanyeréséhez tudjuk még ajánlani az ékszertisztító kendőt, melyet kifejezetten erre a célra fejlesztettek ki.
– Az ékszer tisztításához ne használjon súrolószereket, vegyszereket, mert azok kárt tehetnek az ékszer felületén.
– Amennyiben az ékszer erősen elszennyeződött, elszíneződött, forduljon ékszerész vagy ötvös szakemberhez az alapos és szakszerű tisztítás érdekében.

Tárolás

Az ékszert tárolja fénytől védett száraz helyen, puha tasakban vagy ékszerdobozban a karcolások és sérülések elkerülése érdekében. Ne tároljon több ékszert egy dobozban, mert össze karcolhatják egymást, vagy egyszerűen összegubancolódhatnak és a szétválasztásuk során el is szakadhatnak.

AMIT AZ EZÜST ÉKSZEREKRŐL TUDNI KELL!

Miért feketedhet be az ezüst ékszer?

Először is tisztázzuk, hogy miért és hogyan alakul ki ez a feketedés az ezüstékszereken. Mi is ez valójában? Az ezüstöt az ezüst-szulfid színezi sötétre. Ez egy természetes kémiai folyamat során keletkezik. Ha az ezüst a kénnel találkozik, úgynevezett ezüst-szulfid réteg képződik a felületén.

Hol és hogyan találkozhat kénnel az ezüst ékszerünk?

Az ezüst ékszerek már a szabad levegőn is megfeketedhetnek a levegő kéntartalma következtében, ami elsősorban a kipufogógázokból származik. A különböző kozmetikai cikkek, krémek gyakran ként tartalmaznak, ami az ezüst felületén igen gyorsan ezüst-szulfidot képez. Az elszíneződés gyakran lehet a bőrünk izzadságától is. Az izzadtság rendszerint savas kémhatású, összetétele és mértéke egyénileg változik! Ennek számos oka lehet, a hormonális eltéréstől a gyógyszer mellékhatásokig, stb. A termálvíz sem barátja az ezüstnek, ezért, ha gyógyvizekben fürdőzünk, érdemes előtte levenni, mert nagyon gyorsan megfeketedhetnek a gyönyörű ezüstékszereink.

Hogyan tudjuk eltávolítani a feketedést (ezüst-szulfidot) az ezüst ékszerről?

Használjon erre a célra ezüsttisztító folyadékot, melyet kifejezetten erre a célra fejlesztettek ki. 
Ha a fenti módszer nem elég hatásos, akkor vigye a „megfeketedett” ezüstékszerét ötvös vagy ékszerész szakemberhez. Ahol külön díjazás ellenében polírozással helyre tudják állítani eredeti fényét.